5 Μύθοι Σχετικά Με Το Bodybuilding Που Πραγματικά Πρέπει Να Σταματήσετε Να Πιστεύετε

man enjoying his shake

Χάρη στα φόρουμ και τα αυτο-δημιουργημένα blogs, ο αριθμός των λεγόμενων εμπειρογνωμόνων bodybuilding έχει φτάσει στα ύψη. Ως αποτέλεσμα, το διαδίκτυο έχει γεμίσει με ψευδείς πληροφορίες και μύθους που εδώ και καιρό έχουν αποδειχθεί λανθασμένοι αλλά εξακολουθούν να πιστεύονται. Είτε προσπαθείτε να χτίσετε περισσότερους μυς είτε να φτάσετε στο στάδιο του bodybuilding, θέλω να επιβεβαιωθώ ότι θα έχετε τις σωστές πληροφορίες. Εδώ παρατίθενται 5 μύθοι σχετικά με το bodybuilding που πραγματικά πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε.

Μύθος Νο.1 – ‘Μπορείτε να προσπεράσετε μια κακή διατροφή με μια καλή προπόνηση’

Αυτή η φήμη αναμφισβήτητα ξεκίνησε όταν αυτά τα άτομα που έχουν ένα γενετικά προικισμένο επίπεδο μεταβολισμού συνειδητοποίησαν ότι παρόλο που τρώνε σκουπίδια εξακολουθούν να μένουν λεπτοί. Έτσι, για αυτούς τους ανθρώπους, μπορείτε να φάτε ό,τι θέλετε, όσο κάνετε προπόνηση με βάρη. Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει για την πλειοψηφία μας, ειδικά για εκείνους που στοχεύουν σε μια σωματική διάπλαση για διαγωνισμούς.

Η διατροφή είναι πιο σημαντική για το bodybuilding συγκριτικά με τα βάρη, αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και τα δύο πηγαίνουν χέριχέρι. Η ακολούθηση ενός σωστού προγράμματος διατροφής σημαίνει ρύθμιση των θερμιδικών σας ορίων κατά τη διάρκεια της φάσης όγκου, γράμμωσης ή καθαρού όγκου. Για να μεγιστοποιήσετε την μυϊκή ανάπτυξη, θα ακολουθήσετε μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και υδατάνθρακες, καθώς και μέτρια περιεκτικότητα σε λιπαρά. Όταν έρθει η ώρα να γραμμώσετε, θα διατηρήσετε την κατανάλωση πρωτεΐνης υψηλή, αλλά αρχίστε να είστε πιο επιλεκτικοί με την πρόσληψη υδατανθράκων σας. Η μέτρηση των θερμίδων σας μέσω μιας εφαρμογής όπως η MyFitnessPal θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι δεν τρώτε πάρα πολύ ή πολύ λίγο.

Ας πούμε ότι προσπαθείτε να φτάσετε σε αγωνιστικό στάδιο και τρώτε υπερβολικά χωρίς να λαμβάνετε υπόψη τα θερμιδικά όρια. Σίγουρα, η προπόνηση με βάρη και το cardio καίνε κάποιες από τις υπερβολικές θερμίδες, αλλά δεν αρκούν για να σε μια διατροφή βασισμένη σε 4.000 θερμίδες ημερησίως. Επιπλέον, η διατροφή δεν αφορά μόνο τον αριθμό των θερμίδων. Αφορά και την ποιότητα αυτών των θερμίδων.

Πιστεύετε ότι ο Phil Heath έτρωγε πίτσα, παγωτό και τηγανητές πατάτες κατά τη διάρκεια της προπόνησής του για να γίνει ο Mr Olympia; Προφανώς και όχι!

Μύθος No.2 – ‘Λίγες επαναλήψεις για όγκο, πολλές επαναλήψεις για γράμμωση

Ο μύθος αυτός ξεκίνησε με τις καλύτερες προθέσεις. Να απλουστευθεί η μάλλον περίπλοκη διαδικασία όγκου και γράμμωσης. Θα ήταν ωραίο αν ήταν τόσο απλό, αλλά αυτός ο μύθος δεν βασίζεται σε πραγματικές επιστημονικές μελέτες.

Η αλήθεια είναι ότι, για να χτίσετε μεγαλύτερους μυς, πρέπει να τοποθετήσετε τον μυϊκό ιστό σε πίεση με σωστό χρόνο υπό πίεση. Αυτό αντιπροσωπεύεται σε δευτερόλεπτα ως ομόκεντρες, ισομετρικές και εκκεντρικές κινήσεις. Για παράδειγμα, το 2/0/2 αναλύεται ως εξής:

  • 2 δευτερόλεπτα ανύψωσης βάρους (ομόκεντρη)
  • Παύση 0 δευτερολέπτων (ισομετρική)
  • 2 δευτερόλεπτα κατέβασμα βάρους (εκκεντρική)

Αυτή η βασισμένη στον χρόνο ένταση ενεργοποιεί την ανάγκη για προσαρμογή του μυός μέσω της ανάπτυξης. Ναι, οι λίγες επαναλήψεις και τα βαριά βάρη παίζουν ρόλο στην μυϊκή υπερτροφία, αλλά δεν είναι το μόνο σημαντικό για την μυϊκή ανάπτυξη. Για να δείτε τα καλύτερα αποτελέσματα δημιουργίας μυών, θα θέλετε να κάνετε έναν κύκλο προπονήσεων μέσω ενός μηνιαίου προγράμματος ξεκινώντας από πολλές επαναλήψεις έως έναν χαμηλό αριθμό. Θυμάστε; Όσο λιγότερες είναι οι επαναλήψεις, τόσο περισσότερα θα πρέπει να είναι τα κιλά.

Δοκιμάστε αυτή τη ρουτίνα για όγκο:

  • Εβδομάδα 1: Αντοχή: 12 έως 15 επαναλήψεις
  • Εβδομάδα 2: Υπερτροφία: 8 έως 12 επαναλήψεις
  • Εβδομάδα 3: Αντοχή: 5 έως 8 επαναλήψεις
  • Εβδομάδα 4: Ισχύς: 1 έως 5 επαναλήψεις

Μύθος No.3 – ‘Εάν δεν πονέσεις, δεν θα φουσκώσεις

Υπάρχει σίγουρα μια σχέση αγάπης-μίσους με τον πόνο μετά την προπόνηση. Είναι μια σίγουρη ένδειξη ότι ο μυς σας πέρασε από μια σκληρή προπόνηση, ενώ περιορίζει την κίνηση για μερικές ημέρες. Η καθυστερημένη κούραση των μυών (DOMS) είναι όλα μέρος του παιχνιδιού του χτισίματος μυών, αλλά είναι πραγματικά ένα σημάδι βελτίωσης;

Η πόνος μετά την προπόνηση είναι ένας τρομερός τρόπος για να παρακολουθείτε την πρόοδό σας. Σίγουρα, είναι ένα αξιοπρεπές σημάδι ότι ενεργοποιείτε τις σωστές μυϊκές ομάδες, αλλά ως τρόπος να επιβεβαιώσετε ότι προχωράτε προς τους στόχους σας, είναι απαίσιος.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να δείτε αν γίνεστε μεγαλύτεροι και δυνατότεροι οι οποίοι είναι πολύ πιο αξιόπιστοι από τους μυϊκούς πόνους σας:

  • Θα πρέπει να παρακολουθείτε τις καθημερινές σας προπονήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν τις ασκήσεις που κάνετε, τα σετ, τις επαναλήψεις, το ρυθμό και τα κιλά. Μπορείτε πάντα να δείτε τις προηγούμενες προπονήσεις και να αλλάξετε τις τρέχουσες ασκήσεις σας για να πιέσετε σκληρότερα.
  • Για την παρακολούθηση της ανάπτυξης, θα συνιστούσα μηνιαίες φωτογραφίες προόδου καθώς και τη χρήση μεζούρας γύρω από τα βασικά μυϊκά σημεία: τους μηρούς, τη μέση, το στήθος και τα χέρια. Δώστε βάση στον πόνο σας, αλλά επιστημονικά ακολουθήστε τις μετρήσεις σας.

Μύθος Νο.4 – ‘Τα shake πρωτεΐνης είναι μόνο για τις ημέρες προπόνησης’

Βγαίνετε από το γυμναστήριο, ανακινείτε το shaker σας και λαμβάνετε μια καθαρή πρωτεΐνη. Αυτό είναι το μόνο που χρειάζεστε μέχρι την επόμενη προπόνηση σας, σωστά; Με τίποτα! Αν και δεν ήταν τόσο διαδεδομένη όσο ήταν κάποτε, εξακολουθεί να υπάρχει η ιδέα ότι τα shake πρωτεΐνης δεν χρειάζονται στις ημέρες ξεκούρασης. Η αλήθεια είναι ότι είναι εξίσου σημαντικά (στην πραγματικότητα, ακόμα περισσότερο) στις ημέρες ξεκούρασης.

Η πρωτεΐνη διασπάται σε μια πλήρη σειρά από τα 20 βιοδιαθέσιμα αμινοξέα. Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση. Αυτά τα αμινοξέα είναι τα ίδια τα δομικά στοιχεία του μυϊκού ιστού. Πολλές μελέτες έχουν αποκαλύψει τα οφέλη της συμπλήρωσης πρωτεΐνης για την πρωτεϊνική σύνθεση, την αποκατάσταση και την ανάπτυξη. Και αν υπήρχε συγκεκριμένος χρόνος για να πιείτε ένα shake πρωτεΐνης, αυτός θα ήταν κατά τις ημέρες ξεκούρασης, όταν οι μύες σας χρειάζονται αυτά τα θρεπτικά συστατικά για να επιστρέψουν στο παιχνίδι.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε μεταξύ 20 και 30 γραμμάρια πρωτεΐνης με κάθε γεύμα. Χρησιμοποιήστε ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης δύο φορές την ημέρα, αλλά εστιάστε πρώτα στα γεύματά σας.

Μύθος Νο.5 – ‘Μπορείτε να μετατρέψετε το λίπος σε μυ’

Γιατί αυτός ο μύθος κυκλοφορεί ακόμα; Είναι γελοίο. Με λίγα λόγια, όχι, το λίπος σας δεν θα μετατραπεί σε μυ, υιοθετώντας μια δίαιτα σχετική με το bodybuilding και ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Όμως, το σώμα σας θα κάψει λίπος για καύσιμο ενώ θα αυξήσει ταυτόχρονα το μέγεθος του τρέχοντος μυϊκού ιστού. Αυτό είναι που συμβαίνει.

Λάβετε υπόψη ότι εάν χρησιμοποιείτε ένα παραδοσιακό πρόγραμμα όγκου και γράμμωσης, θα αποκτήσετε λίπος κατά τη διάρκεια της φάσης όγκου. Φυσικά, κατά τη φάση γράμμωσης, θα κάψετε αυτό το πρόσθετο λίπος. Η ιδέα είναι να φουσκώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο και στη συνέχεια να χάσετε το λίπος σας, διατηρώντας παράλληλα τη μέγιστη μυϊκή μάζα. Βέβαια, αυτή η μέθοδος έχει χάσει κάποια από τη δημοτικότητά της τα τελευταία χρόνια υπέρ του προγράμματος καθαρής γράμμωσης εντός του έτους.

Αποκτήστε σωστές πληροφορίες

Οι μύθοι του bodybuilding μπορούν να καταστρέψουν γρήγορα την πρόοδό σας, αλλά ευτυχώς για εσάς, τώρα γνωρίζετε περισσότερα σε σχέση με πριν λίγο. Αλλά δεν χρειάζεται να με πιστέψετε. Μπορείτε να αναζητήσετε οι ίδιοι διάφορες επιστημονικές μελέτες για να επαληθεύσετε αυτά τα στοιχεία.

Όταν πρόκειται για την υγεία σας, δεν μπορείτε να προχωρήσετε τυχαία. Κάντε τη δική σας έρευνα σε ιστοσελίδες όπως το NCBI. Υιοθετήστε αυτή τη συνήθεια και θα ξεσκεπάσετε τους εσφαλμένους μύθους του bodybuilding.

Μη φοβηθείτε να λάβετε συμπληρώματα

Η συμπλήρωση με τα φυσικά προϊόντα δεν χρειάζεται δεύτερη σκέψη. Σας προσφέρουν το πλεονέκτημα της ταχύτερης μυϊκής ανάπτυξης, χωρίς κανέναν από τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση στεροειδών.

Η CrazyBulk προσφέρει ένα ευρύ φάσμα 100% ασφαλών, φυσικών συμπληρωμάτων bodybuilding. Θα πρέπει πραγματικά να ελέγξετε την εμβέλειά τους αν θέλετε άμεσα ένα γυμνασμένο σώμα.

Υπάρχει κάποιος μύθος που δεν ανέφερα που θα επιθυμούσατε να αποκαλυφθεί; Ενημερώστε μας στα σχόλια παρακάτω!

Leave a Reply