Μήπως Θα Πρέπει Να Καταργήσετε Τις Ημέρες Ξεκούρασης Μια Και Καλή;

man sitting on a bench in the gym

Ημέρες ξεκούρασης. Για τους καμένους του γυμναστηρίου, είναι η κακιά αναγκαιότητα που πιστεύατε ότι χρειάζεστε στο πρόγραμμά σας. Ενώ άλλοι παραπονούνται ότι χρειάζονται περισσότερα κίνητρα για να ακολουθήσουν το πρόγραμμα προπόνησής τους, εσείς, από την άλλη πλευρά, παραπονιέστε ότι χρειάζεστε κίνητρο για να ξεκουραστείτε.

Μέχρι τώρα, μάλλον βάζατε την υποχρεωτική ημέρα ξεκούρασης στο πρόγραμμά σας και ίσως να έχετε προσθέσει ακόμη δύο ή τρεις στις συμβουλές κάποιου «κόουτς», άρθρου περιοδικού ή απλώς το ακολουθείτε απλά και μόνο επειδή αναφέρεται στο πρόγραμμα.

Μήπως αυτές οι πληροφορίες είναι παραπλανητικές; Μήπως όλα αυτά σας οδηγούν σε λάθος δρόμο;

Στην πραγματικότητα, θα μπορούσαν. Ας δούμε μερικούς λόγους για τους οποίους ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο διακοπής αυτών των καταραμένων ημερών ξεκούρασης και να πηγαίνετε τον κώλο σας στο γυμναστήριο 7 ημέρες την εβδομάδα όπως πάντα ονειρευόσασταν.

3 καλοί λόγοι για να καταργήσετε τις ημέρες ξεκούρασης

Εάν θέλετε λόγους να μην ξεκουραστείτε, εδώ παρατίθενται 3 καλοί λόγοι:

1 Σας κρατά διανοητικά στη φάση

Σας έχει τύχει ποτέ να επιστρέφετε μετά από μια μέρα ξεκούρασης και απλά να αισθάνεστε ότι δεν έχετε όρεξη να πάτε γυμναστήριο; Όλοι έχουμε περάσει από αυτό και είναι χάλια. Χάνετε την ορμή σας και μετά πρέπει να την ξαναποκτήσετε.

Κάνοντας προπόνηση επτά ημέρες την εβδομάδα, ακόμα και αν κάποιες μέρες είναι ελαφρύτερες και συντομότερες, θα παραμείνετε στη νοοτροπία του γυμναστηρίου. Για μερικούς, αυτό μπορεί να είναι μια τεράστια διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας.
Εάν είστε από τους τύπους που επιτρέπουν μια ημέρα ξεκούρασης, η οποία αργότερα μετατρέπεται σε δύο και αυτές οι δύο μετατρέπονται σε μια εβδομάδα και η εβδομάδα σε ένα μήνα διακοπής του γυμναστηρίου, σίγουρα χρειάζεστε καθημερινή προπόνηση.

Ακόμα κι αν δεν είστε κάποιος που χαλάει εύκολα τη σειρά του, αν αυτή η μέρα μειώνει την όρεξή σας, σκοτώνει τα κίνητρά σας – και θα χάσετε σημαντικά αποτελέσματα εξαιτίας αυτού.

2 Διατηρεί το κεντρικό νευρικό σας σύστημα σε πλήρη εγρήγορση

Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα της καθημερινής προπόνησης είναι ότι κρατά το κεντρικό νευρικό σας σύστημα (CNS) σε εγρήγορση. Αυτό είναι άλλη μια κατάσταση που πιθανόν να έχετε βιώσει. Όταν κάνετε ένα διάλειμμα από το γυμναστήριο, επιστρέφετε την επόμενη ημέρα και νιώθετε ότι βρίσκεστε σε λήθαργο. Είναι σαν ο εγκέφαλός σας να λέει στους μύες σας να σφίξουν και αυτοί να το κάνουν σε χαλαρούς ρυθμούς.

Αυτό δεν βοηθάει στην επίτευξη του PR. Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή το CNS σας είναι λίγο τεμπέλικο. Έχασε μια μέρα εκπαίδευσης και πήγε σε κατάσταση χαλάρωσης. Τώρα θα πρέπει να του δώσετε μια ώθηση ώστε να επιστρέψει ξανά σε εγρήγορση.

Εάν δεν πάρετε αυτή την ημέρα ξεκούρασης, προσπερνάτε όλο αυτό το πρόβλημα.

3 Πυροδοτεί τη μεταβολική σας φλόγα

Τέλος, ο τελευταίος λόγος να εξετάσετε το ενδεχόμενο να σταματήσετε τις ημέρες ξεκούρασης μια και καλή είναι ότι ακόμη και με λίγα σετ, θα βοηθήσετε στην πυροδότηση της μεταβολικής σας φλόγας

Εάν ο στόχος σας είναι η απώλεια λίπους ή εάν θέλετε να παραμείνετε άπαχοι μακροπρόθεσμα, ένας υψηλότερος μεταβολικός ρυθμός ξεκούρασης θα σας βοηθήσει πολύ. Όσο περισσότερη ενέργεια καίτε καθημερινά σε ηρεμία, τόσο πιο εύκολο είναι το κάψιμο του λίπους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μετά από ένα πρόγραμμα άσκησης, ο μεταβολικός ρυθμός ανάπαυσης που μετράται το πρωί μετά την προπόνηση είναι σημαντικά υψηλότερος (περίπου 9,4% σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας) από την αρχική τιμή. Αυτό μπορεί επίσης να αυξήσει την ολική οξείδωση των λιπιδίων στο σώμα, οδηγώντας σε ανώτερα αποτελέσματα απώλειας βάρους.

Μπορείτε να αποκομίσετε αυτό το όφελος επτά ημέρες την εβδομάδα εάν κάνετε προπόνηση καθημερινά.

Λανθασμένες προπονήσεις: Πώς να προπονηθείτε σοφά 7 ημέρες την εβδομάδα

Εντάξει, μισό λεπτό. Πριν αφήσετε το τρέχον πρόγραμμά σας και σκεφτείτε ότι θα δίνετε ό,τι έχετε για επτά ημέρες την εβδομάδα, σημειώστε ότι: πρέπει να γυμναστείτε με σύνεση ή θα καταλήξετε να κάνετε υπερπροπόνηση.

Όλα αυτά τα πράγματα που σας είπαν για το σώμα σας ότι χρειάζονταν χρόνο για ανάκαμψη και ότι το CNS σας καίγεται…. Ναι… αποδεικνύεται ότι υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτά. Μην ανησυχείτε όμως. Μπορείτε να τα προσπεράσετε αν γυμναστείτε με έξυπνο τρόπο.
Δείτε τι πρέπει να κάνετε.

1 Σύντομα και γλυκά

Πρώτον, κρατήστε αυτές τις προπονήσεις σύντομες και γλυκές. Γνωρίζατε ότι οι μακρόχρονες προπονήσεις θα κουράσουν το CNS σας περισσότερο από τις σύντομες, αλλά έντονες; Κάντε λοιπόν μερικά δυναμικά σετ και μετά φύγετε από το γυμναστήριο. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να καθίσετε εκεί και να πιέσετε κάθε μυϊκή ομάδα στο μέγιστο. Εάν το κάνετε αυτό θα χρειαστείτε μέρες ξεκούρασης. Δεν είναι αυτό που θέλουμε εδώ.

Κάνετε λίγα σετ αλλά έντονα. Αυτό είναι που θα σας δώσει όγκο.

2 Κάντε διαχωρισμό

Αυτό που ισχύει επίσης είναι ότι κάθε μυϊκή ομάδα, όταν δουλέψει σκληρά, χρειάζεται 48 ώρες για να ξεκουραστεί και να ξαναχτιστεί. Δεν θέλετε να την γυμνάσετε πριν περάσει αυτή η περίοδος αλλιώς θα πληρώσετε το τίμημα – το τίμημα της μη προόδου.

Έτσι, διαχωρίστε τις μυϊκές ομάδες σας. Οι διαχωρισμοί των μυϊκών ομάδων δεν συνιστώνται συχνά επειδή δεν είναι τόσο «ευεργετικοί», αλλά μη σας απασχολεί. Αν είστε στο γυμναστήριο 7 ημέρες την εβδομάδα, θα έχετε τον χρόνο να γυμνάσετε κάθε μυ.

Σίγουρα, αν γυμνάζετε ένα δεδομένο μυ κάθε 10 μέρες τότε ναι, δεν θα είναι η καλύτερη προσέγγιση στα αποτελέσματα που θέλετε. Αλλά αν μπορείτε να γυμνάζετε κάθε μυϊκή ομάδα μία φορά κάθε πέντε ημέρες, είστε μια χαρά.

3 Λάβετε συμπληρωματική βοήθεια

Να ξέρετε ότι υπάρχουν ορισμένα συμπληρώματα στην αγορά που μπορούν να επιταχύνουν το ρυθμό αποκατάστασης, μειώνοντας την ανάγκη να πάρετε μέρες ξεκούρασης από το γυμναστήριο. Η κατανάλωση κάποιων BCAAs κατά τη διάρκεια της προπονήσεώς σας για παράδειγμα είναι μια έξυπνη κίνηση, η λήψη μιας σκόνης απομονωμένης καθαρής πρωτεΐνης αμέσως μετά την προπόνηση είναι μια άλλη καλή επιλογή που θα εξασφαλίσει την ταχεία ανοικοδόμηση του άπαχου μυϊκού ιστού και η προσθήκη ενός συμπληρώματος όπως το HGH-X2 στη ρουτίνα σας, θα σας βοηθήσει όχι μόνο να μειώσετε τον χρόνο αποκατάστασής σας, αλλά θα προωθήσει την απώλεια λίπους επίσης.

Ενώ τα συμπληρώματα δεν θα αυξήσουν ούτε θα μειώσουν την πρόοδό σας, σίγουρα μπορούν να σας βοηθήσουν προσφέροντάς σας μια πολύ αναγκαία ώθηση κατά καιρούς.

4 Σημειώστε ότι η ένταση έχει διάφορες μορφές

Τέλος, να έχετε κατά νου ότι η ένταση έχει διάφορες μορφές. Καταρρίψτε την ιδέα ότι πρέπει να σηκώσετε πολλά κιλά για να κάνετε μια καλή προπόνηση. Η προπόνηση με πολλές επαναλήψεις μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική για το σώμα σας.

Δεν με πιστεύετε;

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο γυμναστήριο, κάντε 6 σετ των 15 επαναλήψεων με 45 δευτερόλεπτα ξεκούραση. Δείτε αν δεν θα έχετε δακρύσει με το που τελειώσετε.
Η προπόνηση πολλών επαναλήψεων και η προπόνηση με πολλά κιλά επηρεάζουν το σώμα με διαφορετικούς τρόπους, έτσι με εναλλαγές μεταξύ αυτών, μπορείτε να αποτρέψετε το CNS σας από το κάψιμο και να καταστήσετε δυνατή την καθημερινή προπόνηση.

Η ποικιλία κάνει ενδιαφέρουσα τη ζωή. Χρησιμοποιήστε τη!

Ξανασκεφτείτε τις ημέρες ξεκούρασης. Μπορεί να μην είναι πραγματικά τόσο σημαντικές όσο πιστεύατε παλιότερα. Με τη σωστή προσέγγιση, μπορεί να είστε σε θέση να τις αποχαιρετίσετε και να καταλήξετε να κάνετε αυτό που αγαπάτε περισσότερο. Κάθε. Ημέρα.

Leave a Reply